Zelf een regenwaterbuffer maken

Met de heftige buien na de zonnige periodes krijgen wij regelmatig de vraag hoe je een regenwaterbuffer kan maken of zogezegd infiltratie oplossingen voor in de tuin.

In eerste plaats is de vraag waarvoor de regenwaterbuffer of infiltratie voorziening voor bedoeld is. Gaat het om het afkoppelen van de regenpijp van een woning, schuur of overkapping? Ook kan het terras afgekoppeld worden omdat er nog vaak een lijngoot ligt welke is aangesloten op het riool. Hiernaast kan het ook voorkomen dat er regenwateroverlast op bijvoorbeeld het gazon ontstaat na een fikse regenbui.

Gaat het om afkoppelen dan wordt gekozen voor een Hydroblob infiltratie blok type BD en bij de andere situatie een Hydroblob drainage blok type D. Beide zijn hydroblokken welke zelf prima zijn in te graven.

Bij een infiltratie oplossing waar afgekoppeld wordt dient een Hydrorock zandvangput geplaats te worden om vuilinstroom in de regenwaterbuffer te voorkomen. Het af te koppelen oppervlak wordt via een pijp (de regenpijp of hemelwaterafvoer bijvoorbeeld) aangesloten op de zandvangput welke het water filtert. Het gefilterde water gaat naar de regenwaterbuffer via een Hydrorock koppelbuis. Waar en hoe dit wordt ingegraven maakt niet zoveel uit. Belangrijk is echter dat regenwater gefilterd wordt en via buizen naar de hydroblokken gaat. Uiteraard zal dit allemaal iets op afschot moeten liggen.

Het maken van een regenwaterbuffer met drainage blokken is nog eenvoudiger. Er kan gekozen worden om de hydroblokken op willekeurige plaatsen in te graven en zo zeer lokaal regenwateroverlast tegen te gaan. Ook kan er gekozen worden om meerder hydroblokken tegen elkaar aan te leggen. Het zal dan 1 grote waterbuffer worden en de blokken zullen elkaar vullen. Belangrijk is dat het water de regenwaterbuffer kan bereiken door bijvoorbeeld grind of dergelijke op het blok te leggen.

Berekening regenwaterbuffer

Als u weet waar de regenwaterbuffer voor nodig is en hoe deze gemaakt kan worden moet bepaald worden hoeveel hydroblokken er nodig zijn. Door in onze calculator het aantal m2 verhard oppervlak in te vullen. Is er wateroverlast op een willekeurige plek in de tuin bepaal dan hoeveel m2 dit ongeveer behelst en bepaal hoeveel mm water er doorgaans blijft liggen. Dit met elkaar vermenigvuldigen en je hebt een indicatie van het aantal liters.

Voor het bepalen van het grondtype klik hier.

Veel succes met het aanleggen van uw eigen regenwaterbuffer.

Voor vragen zijn wij altijd bereikbaar.