Regenwater opvangen: Hoe en wat levert dat op?

Regenwater wat valt op daken of andere verharde oppervlakte zoals terrassen verdwijnt helaas nog steeds in veel gevallen in het riool. Dit zorgt bij zeer heftige buien voor overlast doordat het riool overbelast wordt en in droge periode hebben we te maken met droogte. In de zomer sproeit u de tuin met regenwater wat afgevoerd wordt door het riool, gezuiverd door zuiveringsinstallatie en weer de kraan uit komt. Dit kost niet alleen geld maar is ook verre van ecologisch verantwoord en milieuvriendelijk.

Methode 1: Regenton

Regenwater op vangen kan door middel van een traditionele regenton. Hiermee wordt het regenwater opgevangen door de regenpijp te koppelen in een regenton. Dit water kan gebruikte worden om de tuin te sproeien. Als de ton vol is loopt het overtollige water de tuin in of helaas in sommige gevallen het riool in. Een prima manier maar wel een beetje ouderwets.

Ook zijn er tegenwoordig moderne regentonnen in de vorm van een schutting of ander vorm. Een mooie oplossing maar het blijft een bovengrondse wateropvang die in de weg staat, warm wordt en ongedierte als muggen hebben vrij spel. Een oude oplossing in een andere vorm.

Methode 2: Regenwater opvangen ondergronds

Regenwater opvangen kan tegenwoordig ook prima ondergronds. Hiervoor hebben wij sinds kort kant en klare tanks in het assortiment met verschillende volumes. Deze tanks zijn goed te combineren met onze ander oplossingen tegen wateroverlast. Zo kan de overstort van de ondergrondse watertank aangesloten worden op een Hydroblob infiltratiesysteem waardoor er geen druppel regenwater meer in het riool terecht hoeft te komen.

Methode 3: Infiltratie systeem

Door een combinatie te maken van een regenwater opvang tank en een infiltratie voorziening van Hydroblob kan een compleet water hergebruik, infiltratie systeem aangelegd worden. Hierbij wordt het regenwater opgevangen en bewaard tot wanneer er behoefte is om bijvoorbeeld te tuin te sproeien en wanneer het extreem regent en de tank vol raakt het water keurig geïnfiltreerd wordt in de bodem. Het beste van 2 werelden.

Infiltratie systeem aanleggen

Het aanleggen van een compleet infiltratie systeem met een voorziening om regenwater op te vangen is sinds kort vrij eenvoudig. Het regenwater opvang systeem wordt compleet geleverd en is “plug and play”. Alle componenten worden in het pakket bijgeleverd waardoor een gat graven volstaat. Hoe groot hangt af van de gekozen inhoud van de tank. Ook dient er een een stroompunt in de buurt van locatie aangelegd te worden.

Onder de hemelwater afvoer wordt de Hydrock zandvangput geplaatst als extra filter om te voorkomen dat er onzuiverheden in het infiltratiesysteem terecht komt. Dit extra filter is niet zozeer noodzakelijk voor water tank en pomp maar wel als extra zekerheid voor de overstort naar de infiltratie voorziening van Hydroblobs. De put kan ook na de tank op de overstort geplaatst worden indien gewenst.

De overstort van de tank wordt aangesloten op de Hydroblobs. Met de berekening wordt rekening gehouden met de inhoud van de watertank. Echter is het aan te raden om niet de hele inhoud mee te rekenen. Het kan immers zo zijn dat de tank al gevuld is met water als de volgende stort bui valt waardoor er dus geen buffer meer aanwezig is in de tank.

Kostenbesparing: wat levert het op?

Aan het aanleggen van een ondergrondse wateropvang systeem zit uiteraard een geld besparende kant. Er worden kosten bespaard omdat er minder schoon drinkwater verspilt word door het sproeien van de tuin. Hoeveel dit is op jaarbasis hangt sterk af hoeveel er gesproeid wordt. De berekening en ook terug verdien tijd is makkelijk te maken door na te gaan hoeveel m3 water normaal verbuikt wordt door sproeien maal de prijs per m3 water. De aanschaf delen door deze uitkomst geeft de terugverdien tijd. Dit is natuurlijk mooi meegenomen maar dit zou niet de reden moeten zijn om een compleet opvang en infiltratie systeem aan te leggen. Het tegengaan van verspilling is de belangrijkste reden.

Verschillende afmetingen

Net als bij Hydroblob infiltratie blokken is dit systeem in verschillende afmetingen te verkrijgen. Volumes variëren van 1500 tot 5000 liter. Hierdoor is dit systeem in vele situaties toe te passen in kleine of grote tuinen. Door de platte vorm van de tanks is inbouwdiepte gering en zonder al teveel zwaar gereedschap in te graven. Ook zijn de tanks niet al te zwaar waardoor deze met de hand getild kunnen worden. Het inschakelen van een zware kraan is in veel gevallen niet noodzakelijk.

Kijk voor meer informatie over onze regenwater opvang tanks, infiltratie en drainage blokken of complete infiltratie systemen in onze winkel. Voor nog meer informatie kunt u ons altijd een bericht sturen en zijn wij u graag van dienst voor het uitwerken van mooi plan.