Infiltratiesysteem

Infiltratie

Een infiltratiesysteem biedt voorzieningen waarbij regenwater wat valt op bijvoorbeeld daken niet meer in het riool terecht komt maar in de bodem, waar het hoort. Door het veranderende klimaat komen er meer heftige buien voor waardoor er steeds vaker problemen ontstaan als ineens al het regenwater op het gemeenteriool geloosd wordt. Het regent niet per se meer maar het water valt in kortere perioden. Dit is tevens de oorzaak van droogte waar we steeds meer over horen. Het is dan ook steeds wenselijker (en in verschillende gemeenten al voorschrift) dat het hemelwater op het eigen terrein opgevangen en dus geïnfiltreerd wordt door een infiltratiesysteem.

Soorten infiltratiesystemen

Een infiltratiesysteem kan op diverse manieren gecreëerd worden. Hiervoor zijn er verschillende systemen op de markt zoals bijvoorbeeld;

  1. infiltratie riolen;
  2. putten;
  3. buizen;
  4. Infiltratiekratten.

infiltratiekrat

Ook wordt er weleens een zogenaamde grindkoffer aangelegd.

grindkoffer

Bij bijvoorbeeld een infiltratiekratten systeem wordt het water opgevangen in een ondergrondse tank of bak. Er worden plastic kratten ingegraven in de bodem, omwikkeld met geo textiel en het water wordt bijvoorbeeld via een zandvangput gefilterd de voorziening in gelaten. Een zandvangput bevat een filter die zo nu en dan gereinigd moet worden. Het water wordt door de zijkanten van de voorziening afgegeven aan de bodem. De bodem zal in het begin nog iets infiltreren door het infiltratiesysteem maar na verloop van tijd infiltreert de bodem niet. Bij de berekeningen om te bepalen hoeveel kratten er nodig zijn wordt dit als het goed is al meegenomen.

afkoppel

Het zelf doen?

Een grindkoffer is een makkelijke doe het zelf oplossing om een infiltratiesysteem aan te leggen. Het is erg eenvoudig om een gat te graven, dit te vullen met grind en te zorgen dat het regenwater hier terecht komt. Erg efficiënt werkt het niet. Stel dat je 500 liter water moet infiltreren (een regenbui van 10mm op een dak van 50m2) zal je 500 liter grond moeten afgraven en afvoeren en dus 500 liter grind moeten storten.

  • Efficiënt infiltratiesysteem

Een beter presterend infiltratiesysteem is er een op basis van steenwol. Een vrij nieuw systeem van waterberging en infiltratie is het Hydrorock systeem. Het Hydrorock waterbergings- en infiltratiesysteem bestaat uit steenwolelementen met een opnamecapaciteit van 94% die het water opslaan en binnen 24 uur gedoseerd aan de bodem afgeven. Het vrije volume van 94% betekent dat vrijwel het gehele volume van de elementen beschikbaar is voor de snelle opvang van water in het infiltratiesysteem.

  • Plug and play infiltratie systeem.

Slim regenwatermanagement van RWB met Hydrorock en Hydroblob is in vele situaties toepasbaar doordat het systeem modulair is. Als standaard wordt er gewerkt met kan en klare blokken van diverse afmetingen. De hoogte van bijvoorbeeld de grondwaterstand bepaald de hoogte van de blokken in het infiltratiesysteem.infiltratiesysteem

De blokken worden onderling gekoppeld met koppelstukken of koppelbuis. De hemelwaterafvoer wordt aangesloten op een zandvangput en vanaf hier gaat er een buis naar de blokken. Alle materialen en hulpstukken kunnen als een pakket besteld worden. Alleen de aansluiting van hemelwaterafvoer op de zandvangput zal men zelf moeten kopen bij bijvoorbeeld met de DHZ. Maar ook hier kan RWB adviseren.

  • Hydrorock

De blokken van Hydrorock zijn per stuk omwikkeld met een speciaal membraan. Dit is tegenstelling tot andere fabrikanten die ook werken met steenwol. Dit doek zorgt er voor dat blokken handzaam zijn, groter en breder gemaakt kunnen worden en prettiger te verwerken maar zorgen ook dat vuilinstroom voorkomen wordt. Buiten dat zorgt het doek ervoor dat kleine wortels niet in het blok terecht komen. Wortels en planten zijn gek op Hydrorock omdat de bodem langer vochtig blijft. Hierdoor bieden wij ook irrigatie oplossingen.

Lees hieronder hoe het werkt

De blokken zijn eenvoudig en zonder verlies van eigenschappen tijdens en na de installatie van het infiltratiesysteem aan te passen (zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en prestaties), zodat eventuele leidingen of andere obstakels in de bodem geen beletsel vormen. Dus een stuk uit een blok zagen is geen probleem. Maar dit zal niet nodig zijn want als er een wortel of leiding in de weg zit plaats je het blok wat verder en koppel je deze met een stuk koppelbuis bijvoorbeeld.

Hemelwaterafvoer

Als het regent stroomt het water via de hemelwaterafvoer naar de zandvangput en richting de infiltratiesysteem voorziening. Deze vult zich met water en begint direct water af te geven aan de bodem. Zowel de bodem als de zijkanten geven water af aan de bodem waardoor er een veel groter contact vlak ten opzichte van andere methodes. Alle holle ruimtes tussen de steenwolvezels worden vervolgens geheel gevuld met water. Terwijl de Hydrorock elementen worden gevuld met water zorgt een overstort en ontluchting slang dat de lucht de elementen kan verlaten waardoor de buffer zich razendsnel kan vullen.

Een infiltratiesysteem met veel voordelen

Hydrorock is een effectiever waterbuffer- en infiltratiesysteem dan grind- of lavakoffers en krattensystemen. Het innovatieve systeem slaat namelijk twee keer zoveel water op dan lava of grind. De hoge opnamecapaciteit en het grotere contactvlak (alle zijde infiltreren immers) van Hydrorock zorgt ervoor dat er minder materiaal nodig is om het geoogde buffervolume te bereiken ten opzichte van bijvoorbeeld infiltratie kratten. Er hoeft dan ook vaak minder dan de helft van de grond uitgegraven en afgevoerd te worden door het infiltratiesysteem.

Pluspunt van Hydrorock

Een bijkomend pluspunt van het Hydrorock infiltratie systeem is het feit dat steenwol een dermate hoge dichtheid heeft (poriegrootte onder de 40 µm) dat vervuiling het systeem niet binnendringen zelf zonder membraam. In combinatie met onze speciale zandvanger het filtermembraam is vervuiling zeer onwaarschijnlijk. Hiernaast zorgt deze hoge dichtheid ook voor een grote draagkracht waardoor een dekking van slechts 35 à 40 cm voldoende is. Hierdoor is het systeem perfect toe te passen onder opritten of terrassen.

Milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord.

De blokken van Hydrorock zijn vervaardigd van milieuvriendelijk materiaal. Steenwol is gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt en is volledig recyclebaar. Buiten dat is het voldoende voorradig. Alle overige plastic onderdelen zijn vervaardigd van gerecycled plastic. Hierbij zal het nooit rotten want het is gemaakt van non organisch materiaal namelijk steen. Hierdoor blijft het product decennialang in topconditie.